Een honingbijenkolonie is een complex en goed georganiseerd sociaal systeem. Hier is een overzicht van de structuur en werking van een honingbijenkolonie:
De koningin
Rol: De koningin is de enige vruchtbare vrouwelijke bij in de kolonie. Haar belangrijkste taak is het leggen van eieren.
Levensduur: Een koningin kan meerdere jaren leven, meestal 2 tot 5 jaar.
Feromonen: Ze produceert feromonen die de koloniale harmonie en het werkgedrag van de werksters reguleren.
Facetoog: 5000 veldjes
Antenne: 12 geledigen
Tonglengte: 3-4mm
Angel: glad en gebogen
Afhankelijk van de grootte van de cel legt ze een bevrucht of een onbevrucht eitje. Bij een grote van + 5 mm wordt een bevrucht eitje gelegd, bij + 6 mm een onbevrucht. Uit een bevrucht eitje wordt een werkster geboren , uit een onbevrucht een dar. Daardoor heeft de dar alle genetische eigenschappen van de koningin.
Rechtstaande eitjes
Larven in voedersap
Honing
Koninginnendoppen
Gesloten werksterbroed
De koningin legt 150 000 tot 200 000 eitjes per jaar ( + 2000/ dag) De ei-leg begint rond januari en eindigt in oktober. Bij vries temperaturen valt de ei-leg stil. Wanneer de temperaturen in de winter zacht zijn kan het gebeuren dat de koningin blijft leggen. Hieronder zie je een grafiek hoe de ei-leg verloopt gedurende het jaar. In mei-juni is de ei-leg het hoogst en is de kans op zwermen reëel. In augustus krijgen we een tweede top omdat dan de winterbijen geboren worden.
De werksterbijen:
De werksterbij heeft eierstokken maar deze zijn niet zo goed ontwikkeld, werksters worden dan ook niet bevrucht. Hun aantal loopt in de zomer op tot 50000 à 60000, terwijl in de winter 10000 à 20000 werksters aanwezig zijn. Er is een verschil in levensduur van de werkster in de zomer: 6 weken. De werkster in de winter: 6 maanden. In het najaar, met het korter en kouder worden van de dagen, zal de koningin minder gaan leggen. De nieuwe bijen hebben enerzijds een overvloed aan verzorgsters en eten. Anderzijds moeten ze zelf steeds minder nieuw geboren bijen verzorgen. In het najaar is er ook minder dracht waardoor de haalbijen minder uitvliegen.
Al die zaken dragen bij aan de grote voedselreserves in het lichaam van de werksterbij, en met name de mate van aanwezigheid van vitellogenine in de vetlichaampjes van de werksterbij. Een vliegbij heeft minder vitellogenine dan een huisbij. Dit tekort bepaalt vooral dat de haalbij niet meer zo lang zal leven. Door voldoende vitellogenine in de vetlichaampjes wordt de werkster naar winterbij getransformeerd.
Vorige
Volgende
Het leven van de honingbij, ontwikkeling, taken
De Darren:
Een dar wordt geboren uit een onbevrucht eitje en heeft dan ook alle eigenschappen van de koningin. Kenmerkend voor de dar zijn: de grote ogen en vleugels en ze hebben geen angel. In een bijenvolk zijn er in de lente en zomer + 500 à 1000 darren.
Hun functie: – Het bevruchten van de koningin – Het broed warm houden door hun aanwezigheid – En het stimuleren van de werksters In de bijenkorf zullen ze ook geen andere taken doen, alle taken worden door de werksters gedaan. Ze worden ongeveer 6 à 8 weken oud.
Vanaf augustus worden de darren buiten gejaagd en/of gedood. In de winter tref je geen darren aan in de bijenkorf, zij zouden alleen maar profiteren van het eten.
Ontwikkeling van eitje tot bijtje
Door verder te gaan begrijp je en geef je je toestemming dat je IP-adres en browserinformatie verwerkt kunnen worden door de beveiligingsplugins die op deze site geïnstalleerd zijn.